Uncategorized

Barbaros Hayrettin Pasa – TPAO

Fotograf ve Video çekimi 06 MART 2013 tarihinde Tuzla da Foto-Io Istanbul tarafından çekilmiştir.
TPAO’nun petrol ve doğalgaz aramalarında kullanmak üzere Dubai Merkezli Polarcus firmasından 130 milyon dolara aldığı Polarcus Samur isimli araştırma gemisi, DESAN tersanesinde boyandı ve ismi BARBAROS HAYRETTİN PAŞA olarak değiştirildi.

Alındığında yeşil renkte olan ve Polarcus Samur ismini taşıyan gemi artık kırmızı renkte ve BARBAROS HAYRETTİN PAŞA ismini taşıyor.
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin hizmete girmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geminin teknik özelliklerine ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Uysal, son teknolojik bilgisayar sistemleriyle donatılan geminin her türlü hava koşulunda çalışabilecek özelliğe sahip olduğunu belirterek geminin 6 kilometre uzunluğa kadar 8 kablo çekebilme kabiliyeti bulunduğunu söyledi.

Geminin Türkiye’deki petrol aramacılık tarihinin yıldızı olacağına inandıklarını ifade eden Uysal, ”Geminin ürettiği datalarla Akdeniz ve Karadeniz’de yer altı yapılarını çözeceğiz, ardından sondaj çalışmalarına başlayacağız. Sondaj çalışmaları neticesinde de doğal gaz veya petrol keşfi olması halinde 7-8 yıllık süreç içerisinde ekonomiye kazandırılacak” şeklinde konuştu.

Kaptan köşkünü tanıttıktan sonra geminin teknik donanıma sahip bölümüne geçen Mehmet Uysal, bu bölümde üç tür bilgisayar sistemi grubunun yer aldığını dile getirdi. Navigasyon sistemiyle geminin saniyelik pozisyonlarını uydu vasıtasıyla takip ettiklerini bildiren Uysal, navigasyon sistemiyle ilgili çalışmaları yürütürken aynı zamanda kayıt sisteminin de devrede olduğunu aktardı. Uysal, iki ve üç boyutlu sismiklerle yer altına ilişkin hassas bilgilere ulaştıklarını ifade ederek, bir sistem bozulduğunda otomatik olarak ikinci sistemin devreye girdiğini söyledi.

Kaydedilen bilgileri yer bilimcilerin değerlendirdiğini, bu değerlendirmeye göre sondaj yapılacak yerin belirlendiğini vurgulayan Uysal, ”Suyun derinliği 2 bin metreye yakınsa sondaj maliyeti 150-250 milyon dolarlık maliyete yükseliyor. TPAO da dünyada derin denizlerde sondaj yapabilen 11’inci şirkettir. Sürmene-1 Kuyusu’nda sondaj yaparak bu unvanı elde ettik” dedi.

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi’nin ilk önce batı Karadeniz’de İstanbul Boğazı’nın 60-70 kilometre uzağındaki bir alanda çalışmaya başlayacağını söyleyen Uysal, üç aylık çalışmanın ardından geminin Akdeniz’de çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz ümitlerinin son derece yüksek olduğunu hatırlatan Uysal, ”Antalya Körfezi’ndeki ruhsatlarımızda Shell firmasıyla bir ortaklık anlaşmamız var. Bu anlaşmalar bu firmalara belirli maliyetler yüklüyor. O şirketlerin ümitleri olmasa o kadar parayı riske etmezler. Onun için onlara gösterdiğimiz potansiyele inanıyorlar ve ortaklık teklif ediyorlar” şeklinde konuştu.

Mehmet Uysal, İskenderun’da daha önce petrolün fiyatı 10 dolarken delinmiş bir petrol sondajı bulunduğunu belirterek, ”Oradaki petrol işletilmedi. Orada yeniden sondajlara başlayacağız ve petrol keşfedeceğimizi ümit ediyoruz. Lübnan’da da ihale olacak ve bu ihaleye katılacağız. Güney Kıbrıs da Mobil Enerji firmasıyla ortaklaşa yaptığı çalışmada buldu. İsrail’in de o bölgede keşifleri var. Dolayısıyla Doğu Akdeniz önemli petrol ve doğal gaz açısından. Bu gemi de Doğu Akdeniz’de yoğun olarak çalışıp, bu potansiyelin yer altı bölümünü aydınlatmaya çalışacak” değerlendirmesini yaptı.Uysal, Akdeniz’de sondaj derinliğinin 4500-5000 metre, Karadeniz’de ise 6000-6500 metre olduğunu sözlerine eklemişti.

Comments are closed.